Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Den slutna kretsen

PÄ lördag har det gÄtt precis ett Är sedan den fÀllande domen i Pirate Bay-rÀttegÄngen. Vad har hÀnt med digitaliseringsdebatten? En sak Àr sÀker, skriver Anders Rydell, den traditionella kulturvÀrlden har helt missat samtidens viktigaste kulturfrÄga

Artikeln publicerades pÄ DN Kultur, 16 april 2010.

Ett Är efter vÄren som startade med rÀttegÄngen mot The Pirate Bay, följdes upp av Ipredlagens införande och avslutades med Piratpartiets intrÀde i EU-parlamentet Àr det tid att sÀtta fildelningsdebatten i ett större perspektiv.

Har diskussionen runnit ut i sanden? Nej, den har utvecklats. Den begrÀnsar sig inte lÀngre till att tala om fildelningsteknik och upphovsrÀtt, den söker i högre grad förstÄelse Àn konflikt och den omfattar allt frÄn maktstrukturer pÄ internet till den postdigitala utvecklingen.

En sak Ă€r dock sĂ€ker, diskussionen Ă„terfinns inte pĂ„ landets kultursidor. Den förs pĂ„ bloggar, forum, nĂ€tpublikationer och den har gĂ„tt sĂ„ lĂ„ngt vidare att den förmodligen inte kan föras pĂ„ en kultursida. Inte för att den skulle vara för teknisk eller akademisk, utan för att den grundlĂ€ggande kunskapen saknas. SĂ„dant som att kunna göra den viktiga distinktionen mellan ”fritt” och ”gratis”.

Kultursidorna har sjÀlva marginaliserat vÄr tids viktigaste kulturfrÄga, och dÀrmed ocksÄ en stor del av sina lÀsare. Förlusten beror pÄ att sidorna aldrig försökte att bli forum för en fördjupad diskussion kring fildelning av musik, som var som aktivast i mitten av nollnolltalet.

FildelningsfrÄgan av musik var smal, men den öppnade för förstÄelse av ett brett spektrum av frÄgor. Till exempel hade frÄgan om digitalisering av litteratur kunnat bli lÄngt mer substantiell om den byggt pÄ tidigare erfarenheter.

För min egen generation (Ättiotalister), och förmodligen Àn mer för nittiotalisterna, har kultursidor som DN:s de senaste Ären framstÄtt som nÄgot stiget ur det förflutna. Samtiden har man tvingats söka nÄgon annanstans. Och frÄn politiskt hÄll har ignoransen varit Àn större. Att debatterna om upphovsrÀtten och om kulturutredningen varit Ätskilda Àr inte bara mÀrkligt, utan rentav skadligt. Det handlar i grunden om samma frÄga, hur ska vÄr kultur finansieras? Att ordet fildelning inte ens förekom i den 900 sidor lÄnga Kulturutredningen blottar klyftan som skiljer dessa vÀrldar Ät.

Det har naturligtvis funnits intressen, frĂ€mst kommersiella, som inte velat föra diskussionen kring fildelning vidare – av rĂ€dsla för vilka insikter som skulle komma ur en sĂ„dan utveckling. Det stĂ€llningskrig som fildelningsdebatten ofta hamnat i har varit önskvĂ€rt frĂ„n dem som velat se en starkare upphovsrĂ€tt.

Det Àr sorgligt att digitaliseringen blivit en sÄ tydlig generationsfrÄga, vilket man Àven kan se i den politiska sfÀren. Klyftan bygger pÄ okunskap och oförmÄgan att se att fildelningsfrÄgan bara var ett första steg. I mina ögon hade kultursidorna möjligheten att skapa ett generationsmöte i denna frÄga.

Men förlusten begrÀnsar sig inte till ett uteblivet generationsmöte, utan Àven en utebliven insikt. Man har misslyckats med att se att det senaste decenniets diskussion om digitalisering inte frÀmst har handlat om en konflikt, utan ett betydelsefullt möte.

För femtio Ă„r sedan beskrev fysikern Charles Percy Snow, i sin uppmĂ€rksammade förelĂ€sning The Two Cultures, klyftan mellan ”humanities and science”. En kulturell klyfta som Snow menade stod i vĂ€gen för att lösa mĂ„nga av vĂ€rldens problem. Sedan dess har mötet mellan dessa skilda sfĂ€rer omtalats som Den tredje kulturen. Ett möte som dock varit oerhört svĂ„rt att fĂ„ till i en större omfattning, tills nu.

Fildelningsdebattens viktigaste arv Àr att mÀnniskor med teknisk och humanistisk bakgrund har börjat tala med varandra pÄ ett gemensamt sprÄk. I digitaliseringssamtalet möts tekniska och humanistiska vÀrderingar, kunskap frÄn teknik och humaniora. BÄda sidor har varit nödvÀndiga för att ta sig framÄt. Den som inte bejakar detta möte kommer att stÄ frÀmmande för den digitala utvecklingen.

Anders Rydell

Publicerad den 19e april 2010Tillbaka till artiklar

Ingen har kommenterat denna post än

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies