Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Lennart Nilsson

Om fotografsverige har en maestro sÄ Àr det Lennart Nilsson. Professor, tredubbel hedersdoktor, Emmyvinnare, mottagare av Hasselbladspriset. Hans bilder har till och med sÀnts med rymdsonden Voyager ut i universum.

Artikel publicerade i Fotografiskas tidning, inför museets öppnande vÄren 2010.

”Vet du vem Matisse Ă€r?”
Lennart Nilsson doppar fisken i remouladsĂ„sen och ser pĂ„ mig. Innan jag hinner svara stoppar han fisken i munnen och fortsĂ€tter, ”Jag var hemma hos honom en gĂ„ng. En himla hygglig prick”.
NĂ€r man trĂ€ffar Lennart Nilsson förstĂ„r man omedelbart varför allt frĂ„n kĂ€ndisar och kungligheter till gravida kvinnor har slĂ€ppt honom nĂ€rmre livet Ă€n nĂ„gon annan. Lennart Nilsson Ă€r trevlig. Oerhört trevlig. Han Ă€r instinktivt förtroendegivande. Vi sitter i en matsal pĂ„ Karolina Institutet, ett stenkast dĂ€rifrĂ„n Lennart har sitt laboratorium. Han Ă€r 87 Ă„r, men tycks inte ens tĂ€nkt tanken pĂ„ att ta pension. Han jobbar som han sjĂ€lv sĂ€ger ”1 Âœ-tid”. Det finns fortfarande sĂ„ mycket kvar att fotografera. Plötsligt gĂ„r en kollega förbi bordet och utropar spontant ”Maestro!” nĂ€r han fĂ„r se Lennart.

Om fotografsverige har en maestro sÄ Àr det Lennart Nilsson. Statligt utsedd professor, tredubbel hedersdoktor, Emmyvinnare, mottagare av Hasselbladspriset och ett flertal andra priser. Hans bilder har till och med sÀnts med de obemannade rymdsonderna Voyager ut i universum. Men Lennart Nilsson Àr blygsam, han vill inte ens svara pÄ vilket pris som betytt mest.
– Priser betyder ingenting. Jag Ă€r mest tacksam över att jag fĂ„r vara hĂ€r pĂ„ KI och följa grundforskningen. Att dessa briljanta forskare slĂ€pper in mig lĂ„ter mig se vad de hĂ„ller pĂ„ med.

Lennart Nilsson fick sin första kamera redan i tioÄrsÄldern. Yrkesvalet föll pÄ plats redan dÄ. Som tonÄring tog han bilder pÄ arbetande lantbrukare och sÄlde dem till dagstidningar för 10 kronor bilden. Som ung fotograf gjorde han sig snabbt ett namn genom att fÄ kÀndisar att öppna sig. Ingmar Bergman, Alice Babs, Jarl Kulle och Gustav VI Adolf slÀppte alla den trevliga fotografen över tröskeln till sina hem. Han fotograferade ensam bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath 1976. Som ensam fotograf följde han ocksÄ Dag Hammarskjöld pÄ planet till New York, nÀr denne skulle installeras som FN:s generalsekreterare.
– Han var skygg av sig, men skrattade som ingen annan. Hela planet skakade nĂ€r Dag Hammarskjöld skrattade. Jag har aldrig hört ett sĂ„dant skratt, sĂ€ger Lennart Nilsson.

Bilderna pÄ Dag hamnade i Life Magazine, en tidning för vilken Lennart redan började arbete under 40-talet, och senare skulle vara anstÀlld för mellan 1965 och 1972.
Det Ă€r bilderna pĂ„ vĂ„rt inre som har givit Lennart Nilsson vĂ€rldsberömmelse. Intresset för naturen vĂ€cktes redan som barn. Han samlade pĂ„ insekter. Han minns att han redan dĂ„ fascinerades av den lilla vĂ€rlden, en vĂ€rld som aldrig hade fotograferats. 1959 utkom han med en boken ”Myror”. Men det var ett rutinjobb i slutet av 40-talet som skulle sluta som ett livsverk.
– Jag var pĂ„ Sabbatsbergs sjukhus för att fotografera lĂ€karen Axel Ingelman-Sundberg nĂ€r jag fick se embryon i formalin. Jag blev fascinerad eftersom de hade hĂ€nder, ögon, fötter. Det var otroligt, jag hade aldrig sett det förut. Axel lĂ€t mig lĂ„na burkarna till mitt labb.

NÀr Lennart visade bilderna för Life Magazine vill de genast ha mer. Det skulle ta mer Àn ett decennium av arbete för att fÄnga fostrets utveckling.
– Jag arbetade oftast med utomkvedshavandeskap. Flera sjukhus ringde mig nĂ€r de hade nĂ„got. Ofta ringde de mitt i natten. Jag Ă€r vĂ€ldigt tacksam att de lĂ€t mig göra det.
Arbetet slutade med en av vĂ€rldens mest kĂ€nda publiceringar, ett 18 veckor gammalt foster pĂ„ omslaget till Life Magazine i april 1965. Upplagan pĂ„ 8 miljoner exemplar tog slut pĂ„ bara fyra dagar. Lennart Nilsson blev vĂ€rldsberömd över en natt. Bilderna Ă„terpublicerades i tidningar över hela vĂ€rlden, Stern, The Sunday Times, Paris Match. Samma Ă„r slĂ€pptes Ă€ven boken ”Ett barn blir till”, som utkommit i ett flertal utgĂ„vor. Axel Ingelman-Sundberg var en av författarna i de första utgĂ„vorna av boken. I de senaste utgĂ„vorna har Lennart Nilsson arbetat med den kĂ€nda professorn och gynekologen Lars Hamberger. Bilderna i ”Ett barn blir till” kom till stor del att förĂ€ndra vĂ„r syn pĂ„ fostrets utveckling.
– Det pĂ„verkade vanliga mĂ€nniskor mycket att fĂ„ se hur fostret egentligen sĂ„g ut, sĂ€ger Lennart Nilsson.

Vi lÀmnar matsalen och gÄr till Lennarts laboratorium. Sedan 1970 har han arbetat med Karolinska institutet. Det var i slutet av sextiotalet han började kombinera sitt intresse för mikroskopi och fotografi och sökte sig allt lÀngre ner i mikrokosmos. Han sÀger sig drivas av en journalistisk drift att vara först. Att ta den första bilden. I 40 Är har han med kraftigt förstorande mikroskop jagat spermier och virus. Han tog senast för ett par Är sedan de första bilderna pÄ Sars-viruset. Han Àr granne med Smittskyddsinstitutet, och det Àr dÀr han hÀmtar sina prover.

Vi sÀtter oss vid mikroskopet och dyker ner med hundratusen gÄngers förstoring i ett vÀvnadsprov. Lennart Nilsson anvÀnder svepelektronmikroskopi för att fÄnga livets bestÄndsdelar. Men det Àr en lÄng process innan man kan sÀtta cellerna under lupen. För att kunna ta bilder pÄ flera hundratusen gÄngers förstoring mÄste cellerna först torkas, och sedan tÀckas av ett tunt lager platina. För att kunna fÄnga cellens inre gör anatomen i Uppsala ett snitt som klyver cellerna.
Den inre vĂ€rlden har han ocksĂ„ fĂ„ngat i flera dokumentĂ€rfilmer, bland annat i ”Sagan om livet” och tv-serien ”Livets mirakel”. BĂ„da belönade med en Emmy. Lennart beskriver att han upplevde sitt största fotoögonblick nĂ€r han följde spermiens vĂ€g in i Ă€gget.
– Det var ett otroligt ögonblick. NĂ€r spermierna trĂ€ngde in i Ă€gget började det skaka och driva runt som en planet. Motsols. Jag rös nĂ€r jag sĂ„g detta. Det Ă€r lĂ€tt att kĂ€nna sig ödmjuk dĂ„. NĂ€r man inser vilken slump det Ă€r att just jag blev till av dessa miljoner spermier.
Lennart planerar dock inte att vila i hÀngmattan i sommar, dÄ ska han ut och fÄnga insekter.
– Jag hĂ„ller pĂ„ med ett projekt dĂ€r jag fotograferar trollslĂ€ndor. Det handlar om deras ögon. SĂ„ jag ska ut och fĂ„nga nĂ„gra pĂ„ sommarstĂ€llet, sĂ€ger 87-Ă„ringen med barnlig förtjusning.

Publicerad den 5e augusti 2010Tillbaka till artiklar

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av Gunnar TaubeSkickat den 17e december 2011, 19:43

Har nu läst lite om dig och vad du gjort och hoppas att du även i fortsättningen skall orka med allt du planerat. Hoppas vi ses snart! Hälsar Gunnar & Gunnel

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies