Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Battlestar Galactica

Battlestar Galactica är en av de bästa science fiction-serier som har gjorts. Och en anledningarna är att den inte har sci-fi-genrens dåliga vana att vara lika oändligt expanderande som universum. Fjärde och sista säsongen börjar 4 april.

Men det är som sagt bara en anledning.

Serien är ju på många sätt en typisk post-11-september-skildring. Alla dimensioner finns där - religiös fanatism, en förlorad värld, terrorism, urholkning av demokratin.

Men det är ändå de starka och motsägelsefulla karaktärerna som gör serien. Hjältarna är psykiskt sjuka, ledarna paranoida och skurkarna kärlekstörstande. Det finns ingen och inget att hålla fast i. Battlestar Galactica beskriver bara osentimentalt de patetiska sargade spillrorna av en mänsklig civilisation (nation) som går mot sin undergång. Nedräkningen mot en sista människan pågår under hela serien, uppskrivet på en white board-tavla i presidentens rum.

Serien erbjuder någon som helst tröst eller några illusioner - utan att snart krossa dem. Den håller sig bara till våra lägsta drifter. Den enda som i någon mån sträcker ut handen och visar upp något som man kan likna mänsklighet är Dr. Gaius Baltar. Och den handen vet man inte om man vill ta.

Snart är det över. På något sätt ska det bli skönt.

Publicerad den 12e mars 2008Tillbaka till blogg

Ingen har kommenterat denna post šn

Skriv kommentar

Namn och E-postadress šr obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvšnder Cookies