Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Filter

Har nu läst hela första numret av Mattias Göranssons nya tidning Filter som kom i dagarna.

Jag måste säga att den delvis håller vad den lovar. Det vill säga att den levererar riktigt bra långa reportage. Bäst är "Jakten på stjärnan" och Göranssons eget reportage om Acne-grundaren Jesper Kouthoofd. Den tidigare om kocken Håkan Thörnströms jakt på sin första Michelinstjärna. Båda är bland det bästa som skrivits i år.

Ett reportage om nazisten och Pirate Bay-finansiären Carl Lundström är också bra, samt ett översatt reportage av Susan Casey om vår destruktiva plastkultur - även om man hade önskat att se problemet ur ett svenskt perspektiv.

Om man bortser från långtexterna så känns övriga tidningen som en uppdaterad version av Tidningen Vi. En märklig intervju med Kerstin Ekman samt en rad korttexter med Andreas Kleerup, Marit Bergman, Henrik Schyffert och en text om svensk pop i amerikanska tv-serier som känns allt annat än någonting nytt och intressant. Korttexterna känns ganska trötta, speciellt en text om lättanvänd teknik som tar upp iPhone som exempel. Mars 2008?

Min kontorkompis Sam Sundberg skriver dock intressant om LHC i Genève. Ett ämne som egentligen borde vara värt en riktigt lång artikel om man hade tagit sig tid och insett dess betydelse som ett av århundradets allra viktigaste vetenskapliga experiment. Jag skriver även om LHC i kommande numret av Bon.

Omslaget liksom formen är inte så spännande. Men det spelar egentligen inte någon roll alls så länge de långa reportagen är så otroligt bra.

Men min kanske främsta fundering är om en tidning som Filter verkligen har som ambition att fortsätta etsa in i sten att riktiga reportage är av män för män om män?

I Svd nämner Göransson Norman Mailer, Tom Wolfe och Gay Talese som journalistiska förebilder. Kanske inte så konstigt då att de alla de fyra reportagen är historier som fokuserar kring medelålders män.

I övrigt så älskar jag tidningen. Jag kommer läsa varenda nummer.

Publicerad den 16e mars 2008Tillbaka till blogg

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av AndersSkickat den 23e mars 2008, 11:26URL: http://www.andersrydell.se

Det låt bittert Stefan. Haha.

Kommentar av stefanSkickat den 20e mars 2008, 11:30

Eftersom jag, som ändå är halvgöteborgare, inte blev inbjuden till filterfesten tänker jag inte läsa ett enda nummer. Sån är jag.

Kommentar av AndersSkickat den 16e mars 2008, 21:22URL: http://www.andersrydell.se

Haha. Tack, jag klippte från Svd-artikeln.

Helt fel att lita på att ens en av vårt lands största tidningar stavar rätt.

Kommentar av RickwonSkickat den 16e mars 2008, 21:12

Han heter Gay Talese.

Skriv kommentar

Namn och E-postadress šr obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvšnder Cookies