Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Light+Building

TÀnkte skriva nÄgra rader om Light+Building i Frankfurt som jag besökte förra veckan. MÀssan Àr en av vÀrldens största, om inte den största, om ljusteknik med ett par hundra tusen besökare.

TvÄ övergripande, om Àn knappast överraskande, trender dominerade mÀssan:

Kina: Jag vet inte exakt hur mÄnga ustÀllare frÄn Kina som var pÄ mÀssan, men det var praktiskt taget en en helt China Town pÄ mÀssomrÄdet. BÄde marknaden och producenterna finns i Kina, men Àven i allt högre grad bÄde utveckling och design.
Ett par seminarium tog dock upp den stora problemet i landet; piratkopiering. I gruden Àr problemet kulturellt, mÀrkesskydd, upphovsrÀtt Àr nÄgonting nytt. Det var inte förrÀn 2002 det ens blev möjligt att registerera varumÀrken i Kina.

Miljö: Alla talade om LED och energilampor. Men ur ett övergripande perspektiv kan dock ljusbranschen ses som oerhört konservativ i frÄgan. SÀkert 95% av all belysning pÄ mÀssan (och förmodligen i vÀrlden) sker fortfarande med traditionella glödlampor - Är 2008. MiljövÀnligt ljus omtalas snarare som en "trend" Àn som en "lösning" i vÀrldens mest energislösande bransch. Den Àr en bransch i stort behov av upplysning.

Publicerad den 13e april 2008Tillbaka till blogg

Ingen har kommenterat denna post än

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies