Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Flame

Det Àr mycket spÀnnande att det verkligen börjar hÀnda saker pÄ den europeiska robotfronten, och att det Àr humanoider som stÄr i centrum. Wille skriver pÄ Feber om en ny robot frÄn Holland som heter Flame, och Àr en vidareutveckling av roboten Denise som byggdes 2005.

Bakom roboten stÄr Daan Hobbelen pÄ Delft University of Technology. Flera robotbloggar spekulerar i om att Flame till och med kan vara roboten med den mest utvecklade "gÄngen" i vÀrlden just nu. Att gÄ pÄ tvÄ ben Àr nÀmligen nÄgot hopplöst komplicerat, Toyota tillbringade nÀstan tvÄ decennier för att fÄ Asimo att gÄ anstÀndigt. Ett stort problem Àr just att utveckla ett artificiellt balanssinne.

Flame anvÀnder dock en helt annan approach till gÄng, kontrollerat fall. HÀr Àr den bÀsta beskrivningen jag kunde finna av gÄngstilen: "Flame walks through controlled falling. It doesn not try to keep balance, but accepts that it loses balance and reacts to that by placing a foot such that it will stop the fall. Do this continuously, and the result is walking. The idea is that humans walk in the same manner."

LĂ€ngd: 1,3 meter
Vikt: 30 kilo
SjÀl: Linux

Publicerad den 9e juni 2008Tillbaka till blogg

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av stefanSkickat den 11e juni 2008, 14:52

Jag var seriös! Jag tror att det skulle vara en säljare. Men egentligen skulle man ju kunna ta den där mördarsnigel-roboten och sätta en bilbarnsstol på. Spädbarn är inte så picky, huvudsaken är att det rör sig.

Kommentar av AndersSkickat den 11e juni 2008, 11:41URL: http://www.andersrydell.se

För att vara seriös: Inte vad jag har sett. Det finns robotar som vaktar barn, leker med dem och förhör dem på deras läxor, men det är för lite äldre barn, 4-10 år.

Kommentar av stefanSkickat den 10e juni 2008, 09:39

Jag vill ha en robot som kan bära runt barn. Och eventuellt stoppa in utspottade nappar. Finns ngn sådan på gång?

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies