Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Smartare mode

Det svenska modeundret bygger pÄ analoga blÄjeans. Men smartare svenskt mode Àr pÄ vÀg. I Är satsar bÄde Malmö och BorÄs pÄ teknologiskt mode.

I BorĂ„s har man under projektet Smart textiles samlat forskare, tekniker och modedesigners för att ta fram framtidens tyger. Och Malmö Högskola satsar man genom att göra kursen ”Fashion, body and technology” till en heltidskurs.

– Intresset Ă€r stort och Ă€mnet Ă€r aktuellt. Vi har ju gĂ„tt frĂ„n datorer stora som rum till sĂ„ smĂ„ att de fĂ„r plats i en ficka. NĂ€sta steg Ă€r in i vĂ„ra klĂ€der och kanske inunder vĂ„r hud, sĂ€ger Kristina Törnblom som Ă€r Interaction designer pĂ„ kursen.

Teknik som Àr integrerad i vÄra klÀder har de senaste Ären inte minst fÄtt sitt genomslag inom sportswear, bland cyklister och joggare. Men Kristina tror att vi kommer att fÄ se Ànnu mer spÀnnande saker.

– VĂ„r kurs Ă€r helt experimentell. Men det mest intressanta hĂ€nder nĂ€r tekniken och vetenskapens rationella vĂ€rld möter modevĂ€rlden dĂ€r det estetiska ofta kommer före det praktiska. Vi leker med teknik som bara Ă€r vacker eller provokativ och inte alls har en funktion. Vi vill att teknologin ska börja prata modesprĂ„k.

Fashion, body and technology startar i höst. Besök: webzone.k3.mah.se/projects/fashionandtechno

Smart textiles
http://www.smarttextiles.se

Foto: Johan Sundell.

Publicerad den 26e augusti 2008Tillbaka till blogg

Ingen har kommenterat denna post än

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies