Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

En klassiker

Andreas Ekström skriver i Sydsvenskan en hyllande recension av boken, liknar den vid en raflande deckare och menar till och menar till och med att det är "en bok med klassikerpotential."

Här är delar av recensioner:

Det √§r som att l√§sa en rafflande deckare. Anders Rydells och Sam Sundbergs reportagebok ”Piraterna” √§r en pageturner, en skickligt men √•terh√•llsamt dramatiserad dokument√§r om ett fenomen som f√∂r alltid kommer att f√∂r√§ndra synen p√• intellektuellt arbete och hur det ska l√∂nas.

Rydell och Sundberg Рfrilansjournalister som bevakat olika aspekter av piratfrågan i många år Рbetar av fenomenet, en bit i taget. De får med allt från politiskt spel på högsta nivå till storpiraten Fredrik Neijs kamouflagebrallor.

Och framför allt visar de på samband, både i äldre historia och samtid. Kartan blir på en gång detaljerad och översiktlig, och man kan kliva in var som helst.

//

Vad författarna själva tycker är däremot skickligt dolt. De gör förstås alldeles rätt när de håller sina kort tätt mot kroppen. Vad man kan ana genom blixtrande rapphet i berättandet är en stor fascination Рoch det är just denna fascination som förenar upphovsrättens försvarare och upphovsrättens dödgrävare. Alla är överens om en sak: frågans enorma komplexitet, och ännu kanske oanade betydelse.

L√§saren l√§mnas mitt i steget p√• sista sidan av ”Piraterna”. Det √§r inte f√∂rfattarnas fel; det √§r verkligheten som inte √§r avslutad. Inom kort v√§ntar r√§tteg√•ngen mot The Pirate Bay. Inom kort kommer riksdagen att r√∂sta om lagar som knappast hade kommit till utan den globala upphovsr√§ttsstrid som p√• m√•nga s√§tt har sin vagga i Sverige.

Skildringarna av piratr√∂relsens organiska framv√§xt √§r det allra b√§sta med ”Piraterna”. Anders Rydell och Sam Sundberg har faktiskt skrivit en bok med klassikerpotential.

Läs hela här.

Publicerad den 3e februari 2009Tillbaka till blogg

Ingen har kommenterat denna post šn

Skriv kommentar

Namn och E-postadress šr obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvšnder Cookies