Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

BÖCKER

Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter


2013.
Tillgänglig som:
Inbunden
Pocket
Ordfront förlag.


Dagarna efter att Nazityskland kapitulerat gjordes en fantastisk upptäckt. I saltgruvan Altaussee under de österrikiska alperna fann man en av de största konstskatter som någonsin påträffats. Tusentals verk av några av konsthistoriens främsta mästare Rembrandt, Rubens och Michelangelo. Upptäckten avslöjade den största konstkupp som någonsin genomförts. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter och konstverk.

Plundrarna är en fängslande historia om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om dagens bittra juridiska och moraliska kamp om den »försvunna« konsten. På spel står verk värda miljarder och ättlingar som kämpar för rätten till sitt förflutna.

Plundrarna har fått internationell uppmärksamhet och är utgiven på 10 språk, däribland i Tyskland, Nederländerna, Polen, Ryssland och Ungern. Läs mer här.

RECENSIONER

"Spännande som en thriller, klargörande som en sanningskommission."
Ingalill Mosander, Aftonbladet och Gokväll

"En pionjärgärning"
Antik & Auktion

"Ett beundransvärt och djupt fascinerande reportage av skyhög internationell klass." Norrbottens-Kuriren

"En oerhört fängslande bok, skickligt berättad, lärorik, spännande och upprörande." Skånska Dagbladet

"Anders Rydell demonstrerar djup sakkunskap samtidigt som berättelsen flyter fram som en välskriven thriller."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Boken är verkligen en ögonöppnare, som lyckas kombinera gediget historieskrivande med utmärkt reportage."
Göteborgs-Posten

"Anders Rydells "Plundrarna" bygger på en respektingivande genomgång av befintligt material och är skriven med en lätt och begåvad penna. Som debattbok tar den tydligt ställning för ett återlämnande av all konst som nazisterna har stulit i samband med folkmord. I dessa fall handlar det inte bara om hänsynslösa krigsbyten och plundring, de är ett led i den systematiska förintelsen av ett folk."
Stefan Ingvarsson, Expressen

"En detaljerad och spännande skildring om hur denna enorma konststöld organiserades av nazisterna och vilka ideologiska värderingar som låg bakom. En mycket läsvärd och tänkvärd bok."
Mathias Jansson, Tidningen Kulturen

"Även om jag känner igen mycket av historieskrivningen så är jag ändå imponerad av Anders Rydells kunskapsinhämtning och lediga sammanställning av den internationella facklitteraturen om konstroven."
Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

INTERVJUER/MEDIA

SVT OPINION: ”Konstfejden är ett nytt kallt krig”
2013
Tiotusentals kulturföremål, varav många stals av nazisterna under andra världskriget, står i centrum för en infekterad konflikt mellan Ryssland och USA.
LÄS TEXT.

VETENSKAPSRADION HISTORIA: "Jakten på nazisternas stulna konst"
2014
Det har beskrivits som den största skattjakten i världshistorien, The Monuments Men-initiativet i andra världskrigets slutskede – ett allierat försök att skydda det europeiska kulturarvet och återfinna miljontals konstföremål som stulits av nazisterna.
LYSSA.

RADIO SWEDEN: Sverige sämst på att spåra stulen konst
2013
Sverige följer inte de internationella Washingtonprinciperna om återlämning av konst stulen av nazisterna under andra världskriget. Det hävdar Anders Rydell, författare till den nyutkomna boken "Plundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstskatter".
LYSSA.

EN BOK EN FÖRFATTARE: Anders Rydell
2014
Under åren som Adolf Hitler satt vid makten i Tyskland stal nazisterna miljontals konstverk och antikviteter. Efter kriget återfanns det mesta, men mer än hundratusen verk försvann.
SE VIDEO.

FOKUS: Tavla 3066
2013
Så hjälpte svenska utrikesdepartementet Adolf Hitler att komma över ett favoritkonstverk.
[url=http://www.fokus.se/2013/11/tavla-nr-3066/LÄS TEXT.

Broilers. De nya makthavarna och samhället som formade dem


2014.
Medförfattare: Michaela Möller.
Tillgänglig som:
Inbunden
Norstedts förlag.


Broilers är en bok om en ung generation politiker och deras väg till makten. Det är också en bok om hur politikens villkor förändrats. De etablerade partierna tappar medlemmar och den ideologiska- och partimässiga troheten har aldrig varit flyktigare. Men det politiska engagemanget finns där, det har bara flyttat utanför partipolitiken.

RECENSIONER

"Det är bredden, i kombination med mångsidiga detaljanalyser, som gör Broilers så exceptionellt bra. // Broilers ger en klarsynt, ibland gränsande till cynisk, analys av dagens partipolitiska system, vars legitimitet har börjat vittra bort. De allt färre unga som söker sig till ungdomsförbunden har snarlik resursstark bakgrund och en naturlig koppling till politiken."
Skånska Dagbladet

"Broilers ringar in fundamentala förändringar i partierna och samhället. Förändringar som vi bara har börjat se konsekvenserna av."
Sydsvenskan

"Journalisterna Michaela Möllers och Anders Rydells bok är en läsvärd helhetsbild över ett nytt politiskt landskap – med en ny sorts politiker."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

"Det är de giftiga mikroporträtten som lyfter boken och särskilt nedslaget i Kristdemokraternas högerfalang."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"De rör vid något otroligt viktigt."
Kajsa Ekis Ekman, Dagens Nyheter

"Just där, i skildringen av dessa politiker som representanter ur 80-talistgenerationen, och hur klyftan mellan framgång och misslyckande har vidgats, är Broilers som mest intressant. Fridolin, Lööf och de andra blir riktigt intressanta studieobjekt först när de placeras in i en samhällskontext. // Broilers är en bra pusselbit för att förstå maktmönstren i svensk politik."
Kristian Ekenberg, Arbetarbladet

INTERVJUER/MEDIA

SVT Forum: Har politiken blivit en kycklingfabrik
2014
I ”Broilers” har man tittat närmare på sju unga politiker, deras väg mot toppen och vad som förenar dem.
SE VIDEO.

TV4 Nyhetsmorgon: Generationsskifte inom politiken
2014
Författarna Anders Rydell och Michaela Möller bakom boken Broilers menar att det skett ett generationsskifte inom politiken där fler unga gör snabb karriär.
[url=http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/generationsskifte-inom-politiken-broilers-tar-%C3%B6ver-2925897

Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood


2009. Reviderad pocketupplaga med nya kapitel utkom 2010.
Medförfattare: Sam Sundberg.
Tillgänglig som:
Inbunden
Pocket
Ljudbok
Ordfront förlag.


Piraterna är berättelsen om världens mest uppmärksammade piratrörelse. Det är också historien om dess fiender och en hundraårig strid om upphovsrätten. I Sam Sundbergs och Anders Rydells djuplodande reportage får läsaren lära känna piraterna; hur de lever, hur de tänker och vad som driver dem. Går det att stoppa dem, eller har illegal fildelning blivit så accepterat att det redan är för sent? Oavsett vad man tycker om den olagliga fildelningen så har den kommit att bli tjugohundratalets viktigaste svenska kulturexport.

RECENSIONER

"Det är som att läsa en rafflande deckare. Anders Rydells och Sam Sundbergs reportagebok 'Piraterna' är en pageturner, en skickligt men återhållsamt dramatiserad dokumentär om ett fenomen som för alltid kommer att förändra synen på intellektuellt arbete och hur det ska lönas. [...] Skildringarna av piratrörelsens organiska framväxt är det allra bästa med 'Piraterna'. Anders Rydell och Sam Sundberg har faktiskt skrivit en bok med klassikerpotential."
-Andreas Ekström, Sydsvenskan

"En fantastiskt bok. Så ren, nykter och tydlig. Och därför otroligt kraftfull. Den är redan en del av historieskrivningen"
- Sigge Eklund, författare.

"Och en imponerande bok är det: initierad, pedagogisk, balanserad, skriven som en thriller."
-Anders Johansson, Aftonbladet

"Det är perfekt läsning inför det stundande rättegångsdramat. På lite drygt 200 välskrivna och lättlästa sidor följer vi hela historien om tillkomsten av svenska Piratbyrån (som ett svar på Antipiratbyrån), enfrågepartiet Piratpartiet och Pirate Bay.[...] Det här är helt enkelt en höjdarbok av Anders Rydell och Sam Sundberg som är väl insatta i ämnet. De både underhåller och är pedagogiska och trots en del nödvändig teknisk beskrivning bör de flesta kunna hänga med hela tiden (ordlista finns också.)"
-Peter Åkesson, Corren

"Hela den spännande historien om Pirate Bay ges nu ut i bokform lagom till rättegången. Boken heter Piraterna (Ordfront) och är skriven av journalisterna Anders Rydell och Sam Sundberg. Spännande som en deckare, en lektion i modern teknik och obligatorisk läsning för alla de riksdagsledamöter som förra året vred sig i moralångest över FRA och Ipred."
-Eva Franchell, ledare Aftonbladet.

"Ett riktigt bra reportage. Rydell och Sundberg skriver både effektivt och medryckande."
-Daniel Levin, GP

"Nivån har efterhand blivit något bättre, och tar nu ytterligare ett kliv uppåt med Anders Rydells och Sam Sundbergs nyutkomna reportagebok Piraterna. Där skildras på ett lättillgängligt och sakligt sätt den svenska fildelarrörelsen och deras motståndare. Boken ger en översiktlig bild av var vi befinner oss idag och hur vi hamnade här.[...] Den som tycker att det här med fildelning är väldigt svårt att förstå bör läsa Piraterna."
-Malte Persson, Expressen

"Rydell och Sundberg lyckas göra spännande läsning av problematiken.'Piraterna' är en fängslande och informativ skildring av en av vår tids stora debattfrågor, och av Sveriges centrala roll i densamma. Som introduktion till ämnesområdet är den utmärkt."
-Adam Svanell, Kristianstadsbladet

Det är välskrivet, intressant och fängslade om den världsomspännande marknad som The Pirate Bay har fått symbolisera(...) Anders och Sam berättar om händelserna som ledde fram till den rättegång som nu startar. De säger inte att killarna bakom TPB eller för den delen Piratpartiet har rätt, de säger inte heller att fildelare är av djävulen utsända. De berättar om vad som hände. Oavsett om vi gillar det eller ej. Det kan aldrig vara fel. Jag tror helt enkelt att de litar på att jag som läsare äger någon sorts intelligensförmåga som gör att jag så småningom kan bilda mig en egen uppfattning i frågan. Det känns skönt att få det förtroendet.
-Johanna Ögren, Bokhora

"Anders Rydell och Sam Sundbergs 'Piraterna' är ett spännande och djuplodade reportage."
-Fredrik Borneskans, Katrineholms Kuriren

"En intressant reportagebok som ger en bra utgångspunkt för den som vill veta mer om fildelning och upphovsrätt."
-Jenny Andersson, Hallandsposten

"Fascinerande och omvälvande bok"
-Erik Hammar, Smålandsposten


INTERVJUER/MEDIA

Studio 1: Fällande dom mot Pirate Bay
November 2010
Anders Rydell och Monique Wadsted, advokat, som företräder de amerikanska filmbolagen i rättegången, kommenterar.
LYSSNA.

Kvällspasset P3: The Pirate Bay – från åtal till dom
2009
Fildelarpirateri är en folkrörelse, det menar författarna Anders Rydell och Sam Sundberg som kommer till studion för att prata pirater.
LYSSNA.

Studio 1 P1: Intervju piratförfattarna
2009
Samtal med Anders Rydell och Sam Sundberg som skrivit boken ”Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood”.
LYSSNA.

Wired: Pirates Win Either Way
2009
A win-win situation. That’s what author Anders Rydell, who wrote a book about the Swedish piracy movement, calls the pending verdict.
LÄS HÄR.

............................................................................................

Byt Namn - Och andra sätt att lyckas som journalist


2009
Medförfattare: Klas Ekman
Atlas förlag.


Journalistyrket fortsätter att locka unga människor på väg ut i arbetslivet. Men vad krävs egentligen för att slå sig fram? I boken "Byt namn och andra sätt att lyckas som journalist" ger journalisterna Anders Rydell och Klas Ekman råd till de som vill in på en av Sveriges mest konkurrensutsatta jobbmarknader.

RECENSIONER

"Genomgången av krönikör-stereotyperna är det mest mediepricksäkra jag läst sedan Michael Mustos dissekering av olika Manhattanskribentstilar i Village Voice i slutet av 90-talet."
-Fredrik Wikingsson.

"Boken är helt underbart bra. Genialt hur ni lyckas vara "ironiska" och hjälpsamt äkta på samma gång."
-Kjell Häglund, Redaktionschef på Residence och grundare av Weirdscience.se

"Läs den. Och applådera marknadsföringskampanjen."
-Martin Jönsson, tf chef för SvD.se

"Ekman och Rydell tipsar om hur du säljer dig själv utan att rea bort din själ. Råden är helt enkelt för bra."
-Nina Svanberg, Norrbottens-Kuriren. Betyg 4/5 kurirhästar

"Den är full av konkreta, handfasta och roliga råd för dig som är up and coming, men även för dig som misstänker att du kanske är down and going. Med andra ord måste du äga den här boken, vem du än är branschräv, hangaround eller dropout."
-Andreas Ekström, Sydsvenska Dagbladet

"Grattis till en fantastisk bok! Den kommer att skänka mig inspiration långt bortom de timmar det tog att läsa den."
-Joel Persson, art director Café

"Duracelldriven mediedandyism."
-Björn Wiman, Expressen

"Det sorgliga är att deras iakttagelser ofta är på pricken."
-Jonas Thente, litteraturredaktör DN

"Här finns både konkreta och bra råd till alla journalistaspiranter oberoende om man vill skriva för modemagasin eller inte."
-Philip Teir, Expressen

"Med tonvikt på hur man förvandlar sig själv till sin egen PR-apparat är den här boken utmärkt läsning för alla som vill ta sig fram i den snåriga medievärlden eller av annan anledning intresserar sig för mediebranschen."
-Björn Owen Johansson, Borås tidning

"Nu har jag själv elever och jag har köpt ett ex av boken till dem. Jag säger till dem: Läs den här för det står mycket i den jag hade behövt läsa när jag utbildade mig till journalist."
-Julia Svensson, Ystads Allehanda

"Rydell och Ekman ger konkreta tips och råd om hur man kommer runt de värsta falluckorna och förödmjukelserna inom branschen och istället vänder dem till sin fördel. De är inte på något sätt ute efter att förändra villkoren de vet att det är omöjligt. Branschen är patologiskt immun mot självkritik"
-Tor Billgren, Sydsvenskan

"Vill man veta hur man skriver en nyhetsartikel, lär sig intervjuteknik, etiska spelregler och andra normer får man dock leta någon annanstans. Men eftersom de böckerna redan har skrivits fyller Ekman/Rydell ett tomrum. Och de gör det bra."
-Anna Hultman, VästerviksTidningen


INTERVJUER/MEDIA

Namnbyte för bättre journalistik!
Byt namn! I alla fall om du vill lyckas som journalist! Det menar författarna Anders Rydell och Klas Ekman. Vi ringde upp en av författarna för att ta reda på hur ens namn hänger ihop med bra journalistik.
LYSSNA

Medierna P1: Byt Namn!
2008
Medierna har träffat journalisterna Anders Rydell och Klas Ericsson. De berättar om sin bok ”Byt Namn! som ska ge journalister tips för en strålande mediekarriär.
LYSSNA


............................................................................................

NOLL NOLL - DECENNIET SOM FÖRÄNDRADE VÄRLDEN


2010
Medredaktör: Tobias Nielsén.
Volante


Noll Noll är en bok om det här årtusendets första tio år. Om händelserna, människorna och tankarna som betydde mest. Om lattemammor, spikmattor och George Bush. Om Ernst Kirchsteiger, Google och modebloggare. Om Zlatan, vampyrer och finansbubblor. En bok om vad vi lyssnade på, vad vi läste och vad vi stoppade i munnen.
Varför blev lyxmode folkligt? Varför började rockmusiker spela tvärflöjt? Och varför drack vi mer champagne än någonsin?

RECENSIONER

“De senaste månaderna har vi vadat upp hit i listor och sammandrag. Men ska du bara läsa en enda svensk sammanfattning av de senaste tio åren – även om decenniet i någon mån, som Tobias Nielsén skriver i sitt efterord, kan sägas ha börjat först den 11 september 2001 – så räcker det med den här.”
-Rebecka Åhlund, Expressen

"Vi är alla präglade av vår tid vare sig vi vill det eller inte, och den som minst inser det torde få de största aha-upplevelserna av “Noll Noll”. I våra självförverkliganden är vi ofta som mest marionettlika."
-Fredrik Hertzberg, Svenska Dagbladet

“I de senaste veckornas koma av obligatoriska decenniesammanfattningar på bloggar och tidningar, speciellt inom nöjesvärlden, är den här boken den mest ambitiösa och kanske den enda ni behöver. Det bästa är att nästan alla kapitel bildar en smått ofrivillig tes av vad som komma skall, oftast en motrörelse, och blir till en framtidsspaning baserat på historia.”
-Fredrik Thorén, Blekinge läns tidning

“Skribenterna är skickliga och insatta på sina respektive områden och läsningen är underhållande och informativ.”
-Waldemar Ingdahl, Östgöta Correnspondenten

Författarna i antologin Noll Noll lyckas fokusera in flera områden inom kulturen och får också syn på fenomen som inte är alldeles lätta att ringa in. Perspektivet är genomgående rikssvenskt – ibland till och med specifikt stockholmskt – men det hindrar inte att boken blir ett intressant bokslut, ett slags summering av Kultursverige de senaste tio åren.
-Philip Teir, Hufvudstadsbladet


MEDIA/INTERVJUER

SVD: Nollnolltalet nu som bok
2010
”Vi förändrades mer än vi tror”. Så sammanfattas 00-talet av Tobias Nielsén och Anders Rydell, redaktörerna bakom antologin ”Nollnoll - Decenniet som förändrade världen”.
LÄS

P1 Morgon: Tiotalet i framtiden
2010
I P1-morgon spekulerar vi i hur det nya tiotalet blir? Samtal med Dominika Pecynski, pr-konsult och Anders Rydell, författare och redaktör för boken 00-tal.
LYSSNA

SR International: Decenniet som förändrade världen
2010
Noll Noll - decenniet som förändrade världen, med bidrag från många svenska författare och journalister. Anders Rydell, en av bokens två redaktörer, menar att decenniet började på allvar inte den 1 januari år 2000 när IT-bubblan sprack och den första börskraschen kom, utan den 11 september 2001
LYSSNA

P1 Kulturnytt: Medelklasskulturens död
2010
Anders Rydell var redaktör för boken Nollnoll som såg tillbaka på 2000-talets första årtionde. Han skriver i Framtiden är nu om hur han tror att samhällsutvecklingen kommer leda till att amatörkultur och bästsäljarkultur tränger undan det han kallar för "medelklasskulturen".
LYSSNA

DN: Så blir det kulturella 10-talet
2010
De senaste veckorna har 00-talet analyserats sönder och samman i krönikor och listor. DN.se har bett några med koll på kultur att istället blicka framåt och sia om 10-talet.
LÄS


Denna sida uppdaterades senast den 15e oktober 2014

Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvnder Cookies