Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Ekoinfluensan

När ekohusen börjar se ut som vanliga jävla mexitegelvillor i Skövde kan vi börja tro på framtiden.

Krönikan publicerades i tidningen RUM, 10/09.

Moder Natur håller på att trilla av pinn och världen har börjat rusta för apokalypsen. I december ska framtiden avgöras när världens länder samlas för att försöka komma överens i Köpenhamnsavtalet.

P√• biograferna p√•minns vi om vad som h√§nder om vi misslyckas; i The Road, filmatiseringen av Cormac McCarthys Pulitzer-vinnande roman, f√•r naturen slaganfall och tv√§rd√∂r. I Roland Emmerichs 2012 faller jorden samman. De flesta av oss f√∂rs√∂ker undvika underg√•ngen i det lilla. Vi sk√§nker n√•gra kronor till WWF, tar cykeln till jobbet eller v√§ljer det bruna m√ľslipaketet ist√§llet f√∂r det vita. I min lokala matbutik sprider sig ekodesignen som svininfluensan.

Salt√• Kvarn, Ren√©e Voltaire och Biofood er√∂vrar hyllplats efter hyllplats. Fr√•gan √§r varf√∂r? √Ėverallt tycks den ”bruna” designen vinna mark. Rustika √§ggpaket, ansiktsmasker i syltburkar och murriga ekohus. Kopplingen √§r naturligtvis √∂vertydlig. Den bruna designen √§r lite n√§rmre naturen, lite varmare, lite b√§ttre. Det sociala valets f√§rger g√•r i brunt, gr√∂nt, gr√•tt. Dess former √§r oregelbundna, grova och ”handgjorda”. Att k√∂pa Salt√• Kvarn √§r lite som att shoppa ett avlatsbrev. Du k√∂per dig lite sj√§lsro fr√•n milj√∂synder. Efter√•t kan du s√§ga ”Jag f√∂rs√∂kte √•tminstone. Jag valde det bruna paketet”.

Jag har dock en invändning. Varför måste paketet vara brunt? Varför måste produkter som ska ta oss in i framtiden vara formgivna som om de tillverkades under stenåldern? Varför måste ekohus se ut som ett plockepinn på en mosse? Varför måste ekokläder vara inspirerade av Grottbjörnens folk? Jag menar, var vi inte på väg framåt?

Jag vill bara förtydliga en sak här: jag hatar antroposofi, biodynamik och nyandlighet. Det har inte så mycket med förnuft att göra. Avskyn är instinktiv, känslomässig och rakt av ärlig. Som vetenskapsdyrkande humanist vägrar jag, till skillnad från de flesta, att vara tolerant. Det finns just nu inget större hot mot miljön än människor som köper Saltå kvarn, klär sig i slappa beige bambut-shirts och bor i plockepinn-hus. Precis som du inte behöver ha kvistar i håret för visa att du gillar skogen så behöver du inte köpa bruna paket för att vara miljömedveten. Det finns snarare en poäng i att skilja på ytlig ekoestetik och verklig miljömedvetenhet.

F√∂r det f√∂rsta f√∂r alla bluffmakare som kr√§nger milj√∂gifter i ”bruna paket”. Ekoestetik kr√§ver ingen milj√∂st√§mpel, inget certifikat, inga regler. Det √§r bara kort och gott brunt. Det √§r en stor skillnad p√• n√•got som ser h√•llbart ut och n√•got som verkligen √§r det. Men det √§r √§nnu v√§rre att ekoestetiken √§r mer en trend √§n en n√∂dv√§ndighet. F√∂r det enda vi med s√§kerhet vet om trender √§r att de en dag f√∂rsvinner. D√§rf√∂r b√∂r milj√∂medvetenhet inte synas, den b√∂r bara finnas d√§r. Och b√∂r vara precis lika vanlig, gl√§ttig och tr√•kig som allt annat. N√§r ekohusen b√∂rjar se ut som vanliga j√§vla mexitegelvillor i Sk√∂vde kan vi b√∂rja tro p√• framtiden.

Publicerad den 30e november 2009Tillbaka till krŲnikor

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av LaraSkickat den 8e december 2009, 23:14

Ursäkta men jag kan inte annat än hålla med föregående talare: det låter idiotisk och helt osakligt..

Kanske borde jag passa på att påpeka att citatet nedan inte bevisar annat än att du inte vet så mycket om antroposofi och biodynamik.

[citatet: "Jag vill bara förtydliga en sak här: jag hatar antroposofi, biodynamik och nyandlighet. Det har inte så mycket med förnuft att göra. Avskyn är instinktiv, känslomässig och rakt av ärlig. Som vetenskapsdyrkande humanist vägrar jag, till skillnad från de flesta, att vara tolerant."]

Som just humanist borde du kanske läsa på lite och omvärdera dina åsikter. Intressant att, för dig, tolerans verkar stå i motsats till "vetenskapsdyrka" och "humanism"; då undrar jag hur du definierar dessa begrepp och på vilket sätt den totalitära och intoleranta syn ("hat", starkt ord) du ger uttryck för kan vara resultat av det "begreppspar" du är så stolt att beskriva dig med.

Det kanske är petigt att säga det men först nämner du "saknad av förnuft" och sedan "vetenskapsdyrka" som om de vore logiska premisser för din åsikt, men dessa motsäger varandra.

Du vill antagligen bara provocera, men jag anser att inte alla åsikter ska få flyta på obesvarade.

Tolerans inbegriper en form av respekt och ödmjukhet, vilket vi skulle behöva mer av i den här världen.

/Over and out

Kommentar av CamillaSkickat den 6e december 2009, 13:33URL: http://www,ekolifestyle.se

Jag håller fullständigt med om att miljömedvetenhet inte måste synas utan helst ska finnas där som en självklarhet. Det är förhoppningsvis en utveckling som kommer, att någon annan redan sett till att det vi köper är gjort på bra råvaror och material och tillverkat på ett hållbart sätt.
Många av dagens energieffektiva hus och passivhus ser ut som "vanliga hus", det finns snygga modekläder att välja på som dessutom är ekologiska, mycket att dagens snygga inredningsdesign är hållbar design osv.
Att som miljömedveten konsument välja brunt eller rött är idag snarare en smakfråga, valmöjligheten finns redan! Men som vanlig konsument kan det vara ett problem att veta vilket utbud som finns och var. Något som vi får hjäpas åt med att informera om tills miljömedvetenhet blivit en självklarhet.

Kommentar av MarieSkickat den 6e december 2009, 13:17URL: http://eftereftertexten.blogspot.com

"Det finns just nu inget större hot mot miljön än människor som köper Saltå kvarn, klär sig i slappa beige bambut-shirts och bor i plockepinn-hus."

Okej att du vill provocera men det här är bara idiotiskt.

Skriv kommentar

Namn och E-postadress šr obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvšnder Cookies