Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Bakom siffrorna

SÄ lÀnge vi lever i ett icke jÀmstÀllt samhÀlle kommer aldrig ett jÀmnt grundurval leda till ett jÀmnt slutresultat.

Publicerades om ledare i KonstnÀren 1/2011.

En del pĂ„stĂ„r att jĂ€mstĂ€lldhet i slutĂ€ndan Ă€r ganska enkelt. Det rĂ€cker med att rĂ€kna. Är det ojĂ€mnt sĂ„ Ă€r det inte jĂ€mstĂ€llt. Siffror ljuger inte, som man brukar sĂ€ga. Det kanske de inte gör, men de döljer ibland mer Ă€n de förtĂ€ljer. JĂ€mstĂ€lldhet, eller snarare strĂ€van efter att nĂ„ den, handlar sĂ€llan om jĂ€mna siffror – lĂ„ngt dĂ€rifrĂ„n.

Jag har snart arbetat som journalist i sex Ă„r – lika lĂ€nge har jag varit redaktör. Att vara redaktör innebĂ€r bland annat att man vĂ€ljer vilka skribenter som ska fĂ„ skriva. Det Ă€r svĂ„rt att finna ett omrĂ„de dĂ€r jĂ€mstĂ€lldhet, och brist pĂ„ densamma, Ă€r mer tydlig Ă€n i en tidning. Det rĂ€cker verkligen med att titta i redaktionsrutan och rĂ€kna. Man kan inte fuska. Jag skulle sĂ€ga att det idag finns fĂ„ redaktioner dĂ€r det inte finns en medveten strĂ€van efter jĂ€mstĂ€lldhet. Jag anvĂ€nder ordet »strĂ€van«, dĂ€rför att resultatet Ă€r ofta nĂ„got helt annat. Det Ă€r ocksĂ„ tidningen KonstnĂ€ren ett exempel pĂ„.

Vi(jag) misslyckas tyvĂ€rr dĂ„ och dĂ„. VĂ„r framtidsenkĂ€t i förra numret av KonstnĂ€ren (4/2010) Ă€r ett bra exempel pĂ„ det, dĂ€r fem kvinnor och tio mĂ€n bidrog. Hur svĂ„rt ska det egentligen vara kan man undra? Svaret Ă€r att det ofta Ă€r mer komplicerat Ă€n man kan tro. Det Ă€r ganska enkelt att uppnĂ„ jĂ€mstĂ€lldhet nĂ€r det rör sig om en handfull deltagare. Men ju fler som deltar desto svĂ„rare tycks det bli. Jag har börjat misstĂ€nka att den brist pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhet man alltför ofta kan se i enkĂ€ter, antologier eller varför inte grupputstĂ€llningar beror pĂ„ ett tankefel. NĂ€mligen tron pĂ„ att ett jĂ€mstĂ€llt grundurval ska leda till ett jĂ€mstĂ€llt slutresultat. Min erfarenhet Ă€r att den sĂ€llan gör det. Till enkĂ€ten i förra numret tillfrĂ„gades lika mĂ„nga kvinnor som mĂ€n – Ă€ndĂ„ var det bara en tredjedel kvinnor i slutresultatet.

NĂ€r jag hĂ€romĂ„ret sammanstĂ€llde en antologi blev resultatet likartat med sex kvinnor och nio mĂ€n. Andra nyligen publicerade antologier har uppvisat liknande – och i vissa fall vĂ€rre ojĂ€mlikhet. I SweCults nyligen utkomna antologi ”Framtiden Ă€r nu” deltar 22 mĂ€n (24 inrĂ€knat redaktörerna) och nio kvinnor. I antologin ”Efter The Pirate Bay” som slĂ€pptes av Kungliga Biblioteket i höstas Ă„terfanns bara en kvinna bland sjutton författare. I bĂ„da dessa fall rĂ„kar jag veta att redaktörerna efterstrĂ€vade ett jĂ€mstĂ€llt resultat. ”Vi frĂ„gade lika mĂ„nga mĂ€n som kvinnor, men de stĂ€llde inte upp”, har varit ett argument (Ă€ven för mig sjĂ€lv) för att förklara denna snedvridning. Men förr eller senare blir det pinsamt. Man mĂ„ste helt enkelt inse att ett jĂ€mnt grundurval inte Ă€r gott nog och frĂ„ga sig varför fler kvinnor Ă€n mĂ€n tackar nej.

Det torde finnas flera förklaringar som i grunden visar pĂ„ breda jĂ€mstĂ€lldhetsbrister i samhĂ€llet: ekonomi, familj med mera. En annan förklaring kanske Ă€r att det, inom mĂ„nga i grunden icke jĂ€mstĂ€llda omrĂ„den, finns kvinnliga debattörer, journalister, konstnĂ€rer, forskare och experter som alltid tillfrĂ„gas i dessa sammanhang. Arbetsbördan pĂ„ dessa personer blir ofta enorm nĂ€r de stĂ€ndigt förvĂ€ntas utjĂ€mna icke jĂ€mstĂ€llda paneler, enkĂ€ter, debatter och utstĂ€llningar. NĂ€r de inte kan ”stĂ€lla upp” blir det i sig ett argument för att bortförklara bristerna: ”Vi frĂ„gade i varje fall
”.
SÄ lÀnge vi lever i ett icke jÀmstÀllt samhÀlle kommer aldrig ett jÀmnt grundurval leda till ett jÀmnt slutresultat.

Anders Rydell

Publicerad den 5e april 2011Tillbaka till krönikor

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av ChampagneSkickat den 7e april 2011, 16:09URL: http://www.rodeo.net/const

Gillar detta:
"En annan förklaring kanske är att det, inom många i grunden icke jämställda områden, finns kvinnliga debattörer, journalister, konstnärer, forskare och experter som alltid tillfrågas i dessa sammanhang. Arbetsbördan på dessa personer blir ofta enorm när de ständigt förväntas utjämna icke jämställda paneler, enkäter, debatter och utställningar."

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies