Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Fuck you naturen

Arkitektur och design har varit svenskens frÀmsta vapen i upproret mot moder natur. Efter att ha piskats och pinats i tusentals Är anammade vi funktionalismen som ett stort fuck you till hela skogen.

Krönikan publicerades i tidningen RUM.

Vi svenskar brukar beskrivas som ett naturÀlskande folk. En nation av skogsmullar med gummistövlarna lÄngt ner i myllan, magen fylld av blÄbÀr och granbarr i hÄret. Vi Àr kÀnda för vÄr allemansrÀtt, vÄra djupa skogar och för att vi bor i ett land dÀr man har större chans att stöta pÄ en Àlg Àn en mÀnniska.

Men nÄgonting stÄr inte helt rÀtt till i vÄr natursyn. Visst Àlskar vi vÄr natur, men Àr den inte ocksÄ lite jobbig? Det Àr inget vi talar högt om, speciellt inte nÀr tyskar Àr i nÀrheten. Har man grannar som Àr sÄ svultna pÄ naturupplevelser att man kan krÀnga avföring frÄn Àlgar till dem hÄller man minen.

UtĂ„t skryter vi om vĂ„r fantastiska natur men bakom persiennerna kan man höra betydligt fler svordomar Ă€n lovord. Är naturen inte lite vĂ€l jobbig? Den sticks, den bits och den fastnar i stuprĂ€nnan. Den svenska naturen har alltid jĂ€vlats med oss. SĂ„ fort vi skottat uppfarten slĂ€pper moder (jĂ€vla) natur ner ett nytt lass med snö.

Och Àr det inte snö sÄ Àr det löv. Vartenda Är mÄste bladen slÀppa just hÀr. NÀr jag för den hÀr tidningens rÀkning intervjuade landskapsarkitekten och trÀdgÄrdsdesignern Ulf Nordfjell beklagande han sig lite över att medelsvenssons intresse för trÀdgÄrden begrÀnsar sig till grillens placering. I England dÀremot kan man diskutera trÀdgÄrdsfilosofi och botaniknörderi med taxichauffören. Medan varenda britt anlÀgger en sagoskog stampar vi en mossig grÀsplÀtt.

Men jag tror att just dessa trĂ„kiga grĂ€splĂ€ttar sĂ€tter fingret pĂ„ vĂ„rt ambivalenta förhĂ„llande till naturen. Det finns ju en anledning till att vi svenskar anser att det Ă€r helt nödvĂ€ndigt att vĂ„r fem kvadratmeter stora grĂ€splĂ€tt krĂ€ver en Ă„kergrĂ€sklippare. Min pappa har ett favoritord. För honom finns det inget vackrare i det svenska vokabulĂ€ren Ă€n ordet ”underhĂ„llsfritt”. Jag tror inte han Ă€r ensam. Jag tror Sverige Ă€r en nation av underhĂ„llsfrittfanatiker.

För min far, som Ă€r murare, har det varit en livsfilosofi. Jag har i princip vuxit upp i en kaklad cell. Överallt dĂ€r det varit möjligt har min far klĂ€tt in allt i sten, kakel och klinker. Sten Ă€r hĂ„llbart. Sten Ă€r rent. Sten Ă€r underhĂ„llsfritt. Principen har varit att stĂ€da ska man kunna göra med högtryckstvĂ€tten. Innerst inne har han alltid nĂ€rt en dröm om att asfaltera grĂ€smattan.

Kanske kan vÄr moderna svenska historia skrivas sÄ, som en lÀngtan efter det underhÄllsfria. Vi har ju byggt ett samhÀlle som gÄr ut pÄ den principen, förÀldrarna pÄ Älderdomshemmet och barnen pÄ dagis. Inget krÄngel, inga besvÀr. Social underhÄllsfrihet. Och hur ska man annars förklara att vi sÄ lÀttvindigt lÀmnade tusen Är vid rovan för att flytta in i betongklossar?

Arkitektur och design har varit svenskens frÀmsta vapen i vÄrt uppror mot moder natur. Efter att ha piskats och pinats i tusentals Är anammade vi funktionalismen som ett stort fuck you till hela skogen. Socialdemokratin byggde ett samhÀlle av sten och spolade med en gigantisk högtryckstvÀtt bort hela det gamla Sverige. Ner med de gamla sunkiga torpen, in med betong och stÄl. Bort med allmogeskiten, in med ren och vit design. Bort med trÀ, in med betong. Det ska vara lÀtt att stÀda.

Att vi i Sverige över huvud taget har en orörd natur beror inte pÄ vÄr naturhÀnsyn. Det beror pÄ att vi inte orkar bry oss. Vi vill ta hand om naturen lika mycket som vi vill att farmor ska bo i köket. Naturen ska vara underhÄllsfri. Hade svensken pÄ riktigt tvingats ta ansvar för skogen hade Sverige idag varit lika grönt som Dubai.
Visst Àlskar vi naturen. Bara den inte lÀgger sig i.

Anders Rydell

Publicerad den 16e maj 2011Tillbaka till krönikor

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av DavidSkickat den 22a september 2011, 12:04URL: http://www.arkitektportalen.se

Tror att arkitekter inte gör speciellet mycket egentligen, mem men vad vet jag?

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies