Boktjuvarna - Jakten pÄ de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Ett rum med utsikt

NĂ€r en tjej en gĂ„ng vaknade upp hemma hos mig tittade hon ut genom mitt fönstret och sade ”Oj, jag trodde vi Ă„kte till Östermalm. Men det kanske bara var en dröm?”

Krönikan publicerades i tidningen RUM.

NĂ€r en tjej en gĂ„ng vaknade upp hemma hos mig tittade hon ut genom mitt fönstret och sade ”Oj, jag trodde vi Ă„kte till Östermalm. Men det kanske bara var en dröm?”. Det var det inte. Jag bor i ett sekelskifteshus pĂ„ Östermalm, men har utsikt över den arkitektoniska motsvarigheten till Mike Rourke. För er som inte kĂ€nner till FĂ€ltöversten sĂ„ Ă€r det ett kilformat bostadskvarter i rött tegel. Det invigdes 1973, samma Ă„r som oljekrisen punkterade efterkrigstidens lĂ„nga högkonjunktur – och bromsade vĂ€lfĂ€rdsamhĂ€llets utveckling. ”FĂ€ltan” stĂ„r som en manifestation för folkhemmets och socialdemokraternas sista totala maktdemonstration, dĂ„ man slog in en kil av vanlig svensk förort mitt bland brackorna pĂ„ Östermalm. Betong och tegel bland sandstenen – bara för att visa vem det var som egentligen bestĂ€mde. Jag gillar ambitionen – men inte stilen. Att vakna varje morgon och se ut över ett miljonprogram i miniformat gör mig inte till en bĂ€ttre mĂ€nniska.

Det Ă€r fĂ„ saker som vi vĂ€rdesĂ€tter lika mycket som en bra utsikt. Det lĂ„ter helt sjĂ€lvklart – men om man tĂ€nker pĂ„ det lite sĂ„ Ă€r det kanske inte riktigt sĂ„ enkelt. En ”bra utsikt” Ă€r nĂ„got sĂ„ ofantligt naturligt att vi inte ens reflekterar kring varför vi eftertraktar det sĂ„ mycket. Med andra ord, varför tycker vi om utsikter?
Forskare har nyligen börjat komma svaret nĂ€ra nĂ€r man börjat nysta i en tusenĂ„rigt mysterium, nĂ€mligen – vad Ă€r egentligen skönhet? Att uppfatta skönhet tycks vara nĂ„got som definierar oss som mĂ€nniskor – men ingen har riktigt kunnat beskriva vad det Ă€r. Nu börjar dock forskare misstĂ€nka att skönhet Ă€r en biprodukt till vĂ„ra kognitiva egenskaper.

Landskapsvyer Ă€r ett av de allra vanligaste motiven nĂ€r vi ska lista nĂ„got som Ă€r vackert. Forskare vid Balearic University i Spanien har mĂ€tt hjĂ€rnaktiviteten hos mĂ€nniskor samtidigt som man har visat dem bilder pĂ„ vackra utsikter. Det visar sig att utsikterna genast aktiverar hjĂ€rnans kartlĂ€sardel – den del av hjĂ€rnan som var livsnödvĂ€ndig för den nomadiska mĂ€nniskan som lever som jĂ€gare och samlare.

Den forntida mÀnniskan valde sina boplatser inte helt olikt den moderna mÀnniskan, antingen strandnÀra eller pÄ en hög höjd. En bra utsikt fyllde en rad nödvÀndiga egenskaper. DÀrigenom kunde man se bytesdjuren pÄ lÄngt hÄll, bli förvarnad om besök och varnad för fiender som nÀrmade sig. En bra utsikt gav med andra ord trygghet.
Man har funnit att neandertalarna dÀremot valde boplatser i djupa dalar medan Homo Sapiens slog sig ner i grottor med utsikt. Dog neandertalarna ut dÀrför att de stirrade in i forntidens motsvarighet till ett miljonprogram? Det Àr inte en helt omöjlig teori.

Jag tror dock inte det kommer dröja lÀnge innan den goda utsikten blir tillgÀnglig för alla. NÀr jag hÀromÄret besökte en framtidsutstÀllning som arrangerades av teknikföretaget Philips i London demonstrerade man lösningen pÄ problemet, det animerade fönstret. Ett elektroniskt fönster som bland annat kunde förstÀrka det naturliga ljuset, och förvandla en mulen dag novemberdag till en vÄrig aprilmorgon. Fönstret hade persienner som vÀxte fram över fönstret som ett lövverk, och inbyggd automatisk morgonvÀckning med ljus.

Framtidens elektroniska fönster kommer förmodligen att ersÀtta utsikten över ett grÄmulet dystert svenskt miljonprogram med en livefeed frÄn Costa Ricas kust. NÀr det elektroniska fönstret Àr den nya platt-tv:n kommer en blick ut frÄn vÄr riktiga utsikt skÀnka oss lite samma kÀnsla som att baka surdegsbröd. Det smakar inte lika bra, men det Àr Àkta. Kanske kommer jag att dÄ Àntligen att uppskatta att uppskatta FÀltöversten.

Publicerad den 18e augusti 2011Tillbaka till krönikor

Ingen har kommenterat denna post än

Skriv kommentar

Namn och E-postadress är obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen använder Cookies