Boktjuvarna - Jakten på de försvunna bibliotekenPlundrarna - Hur nazisterna stal Europas konstBroilers - De nya makthavarnaPiraterna - De svenska fildelarna som plundrade

Flumfaktorn

Alla vill skapa ett nytt Silicon Valley. Sanningen är att det inte går utan rätt kombination av meditation, LSD och smarta idéer, konstaterar VA:s nye spanare Anders Rydell.

Krönikan publicerades i Veckans Affärer 2014.

"We want to become the new Silicon Valley", sade den syd­koreans­ke IT-entreprenören till mig och viftade entusiastiskt med händerna. Hans Duracelldrivna entusiasm var förvisso genuin, men det kunde inte rädda hans resonemang från att klinga oerhört tomt.

och smarta idéer, konstaterar VA:s nye spanare Anders Rydell.

"We want to become the new Silicon Valley", sade den syd­koreans­ke IT-entreprenören till mig och viftade entusiastiskt med händerna. Hans Duracelldrivna entusiasm var förvisso genuin, men det kunde inte rädda hans resonemang från att klinga oerhört tomt.

Jag hade hört de där orden yppas av entreprenörer på olika platser i världen så många gånger att de hade förlorat sin betydelse. Senast när jag i våras besökte Kinas "Silicon Valley", Zhonggauncun i Peking och dessförinnan i Berlin och Tel Aviv. Numera vill varje land ha sitt eget "Silicon Valley". Kina vill till och med ha ett i varje stad.

Och vem kan anklaga dem? Vem vill inte efterhärma den mest mytomspunna och framgångsrika dalen i den moderna affärshistorien? En plats som inte bara har producerat några av världens högst värderade företag utan också skapat produkter som faktiskt har förändrat världen.

De som runtom i världen försöker bygga sitt eget Silicon Valley går till väga på ungefär samma sätt. De hittar en plats, några entusiastiska IT-entreprenörer och börjar pumpa in pengar. ­Entreprenörerna har ofta själva befunnit sig några år i "The Valley" (ibland med betoning på "befunnit") och återvänt som nyfrälsta Jesuslärjungar redo att förkunna den magiska kulturen.

Problemet är bara att det sällan fungerar särskilt bra.

Den kreativa gnistan vill inte riktigt fatta eld och det som sprakar till slocknar definitivt så fort kranen med statliga projektbidrag sinar.

De flesta entreprenörer brukar själva ha olika bortförklaringar­ till varför det laggar. Allt från att det tar tid att skapa det unika ekosystemet, till att ängelinvesterarna är för få eller staten för klåfingrig. Det är i varierande grad sant, men av självbevarelsedrift undviker de den viktigaste förklaringen: Silicon Valley byggdes inte av entreprenörer.

Det unika med Silicon Valley var inte duktiga företagsbyggare, utan var de där företagen byggdes på. Det är en avgörande skillnad. Många av Silicon Valleys mest framgångsrika personer var till en början ganska usla entreprenörer och företagsledare. Steve Jobs blev inte sparkad från Apple utan anledning. Paradoxalt nog är det i stället ett slags oföretagsamhet som gjort många Silicon Valley-företag ofattbart framgångsrika. Nämligen att de har grundats på och låtit sig styras av idéer som ur ett ekonomiskt perspektiv ofta betraktats som helt idiotiska.

Kulturen uppstod nämligen ur det lyckosamma mötet mellan personer från två subkulturer som å ena sidan var helt ointresserade av entreprenörskap och å den andra sidan var rent antikapitalistisk: tekniknörden och hippien. I Silicon Valley förenades nyandlighet med kretsar. Det går inte att underskatta vilken betydelse meditation, svampar och guruer haft för skapandet av dagens teknologiska samhälle.

Steve Jobs tog LSD och sökte sin sanning i Indien. Kevin Kelly mötte sitt livs omvändelse på Uppståndelsekyrkans trappa i Jerusalem. Båda fick senare sitt andliga utlopp genom tekniken. Kevin Kelly som grundade tidningen Wired blev något av dalens egen ideolog. I sin senaste bok "What technology wants" driver han tesen att tekniken är det sjunde djurriket.

Trots att Silicon Valley i dag på ytan är en stenhård affärskultur är fortfarande det andliga arvet levande och ledande. Det var Steve Jobs fascistiska besatthet av transcendens som fick honom att stoppa hela produktserier för att en list hade fel "finish". Eller som fått Google att börja kartlägga stjärnhimlen. Ett projekt, som i kvartalskapitalismens perspektiv befinner sig ljusår från lönsamhet.

Men det är just sådant "flum" som faktiskt gjort dalen framgångsrik.

Så den dagen jag hör en Silicon Valley-wannabe propagera för knark, kod och Hare Krishna då kommer jag att lyssna.

Publicerad den 15e oktober 2014Tillbaka till krŲnikor

Kommentarer

Skriv kommentar
Kommentar av cnydbtSkickat den 31a januari 2015, 21:56URL: http://rtuctf.com/

xmwxgh

Skriv kommentar

Namn och E-postadress šr obligatoriskt. E-postadress publiceras ej.


Webbproduktion: Deserve It - Webbplatsen anvšnder Cookies