”För att med imponerande kunskap och stort engagemang lyft fram hur nazismen inte bara fysiskt utrotade Europas judar, utan också brutalt plundrade en hel kulturtradition”.

Wallquistpriset 2018


”Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden. Han har i dessa åstadkommit en viktig forskningsinsats kring frågor om proveniens, restitution och vår gemensamma idéhistoria, allt klädd i en elegant språkdräkt.”

Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris 2018


”Anders Rydell har i sitt författarskap borrat djupt i antisemitismen och genom sina böcker nått internationell uppmärksamhet. Under senare år har antisemitismen ökat starkt i Sverige och Anders Rydells arbete blir allt viktigare. Demokratin och rättsstatens principer är inte en gång för alla säkrade utan måste hela tiden försvaras. Så också på Värmdö.”

Värmdö kommuns stipendium för konstnärligt skapande 2018


”Anders Rydell skildrar i sitt författarskap Förintelsen i dess vidare mening. För att förgöra det judiska folket dödade nazisterna miljontals människor. Men de angrep även deras kultur och historia, vilket Rydell beskriver i sina historiska reportage. Rydell berättar om hur nazisterna beslagtog, kartlade och förstörde judarnas kultur och idéliv. Nazisterna förstod vilken kraft makten över kulturen är och Rydells böcker påminner oss hur viktigt det fria kulturlivet är i det demokratiska samhället.”

Region Uppsalas kulturstipendium 2019


”För ett författarskap som med stor kunskap och engagemang skildrar förlorade kulturskatter i nazismens spår.” 

Jönköping kommuns kulturstipendium 2017


 


Anders Rydell, född 1982, kommer från Bankeryd i Småland. Han är författare och journalist och har utkommit med bland andra böckerna Plundrarna och Boktjuvarna, som översatts till över tjugo språk. Han har nominerats till Augustpriset och tilldelats Wallquistpriset samt Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen. Han har tidigare arbetat bland annat som chefredaktör på Konstnären och kulturchef på Hall Media. Han är sedan 2019 chefredaktör för tidskriften Författaren. Han är knuten till Svenska Dagbladet som kritiker och kulturskribent. 


Hösten 2023 är han aktuell med boken Förgör de falska gudarna (Albert Bonnier Förlag).