Förgör de falska gudarna

Albert Bonniers Förlag (2023)


2015 stormas ökenstaden Palmyra i Syrien av världens brutalaste terrorgrupp – Islamiska staten. De skövlar museet, slår sönder antika statyer och spränger tusenåriga tempel. En handfull museitjänstemän sätter sig till motvärn – och tvingas betala ett fruktansvärt pris. Men varför förklarar terroristerna krig mot det antika kulturarvet?

Det här är berättelsen om hur lämningarna från mänsklighetens första högkulturer, civilisationens vagga, håller på att utplånas. Via besök i arkiven och resor till dagens krigsdrabbade Palmyra gräver Anders Rydell och Jesper Huor fram den hemliga historien om kulturarvskriget, kampen mellan jihadister och arkeologer, och om jakten på blodsantikviteter från dagens konfliktzoner till världens främsta museer. På spel står vår gemensamma historia – som riskerar att försvinna.


"Det är en imponerande rik och levande bok (...) en faktabok som på ett för Sverige ovanligt sätt lyckas förena rykande journalistisk aktualitet med essäistisk tyngd och bredd."

Lars Linder - Dagens Nyheter


”Huor och Rydell bygger skickligt upp en omskakande resa i tid och rum. /…/ det här är helt enkelt en exemplariskt utförd fackbok.”

¬– Anna Blennow, Sydsvenskan


”Träffande” och ”unik”. ”Texten verkligen lyser”

- Klas Grinell, Göteborgs-Posten


"Tung läsning om förstörd historia.”

- Ulrika Stahre, Aftonbladet


”En given plats bland Augustnomineringarna.”

- Owe Nilsson


”Läsningen har varit ett spännande äventyr.”

- Josef Ryden, Jönköpings-Posten


”Lyckas på njutbar prosa levandegöra Palmyras kulturella betydelse, men också initierat skildra syrisk inrikespolitik, kultur och IS framväxt.”

- BTJ