”Rafflande thriller med satanistiska skildringar av nazisternas osannolika omfattande konststölder och de juridiska och moraliska i vår tid om de återfunna verken. Den här gången kommer Sverige inte undan. Gediget historiskt arbete kombineras med skickligt reportage i högt tempo”

Nominering Augustpriset 2014.


"En pionjärgärning"

Antik & Auktion


"En lysande bok"

Sydsvenskan


"Anders Rydell demonstrerar djup sakkunskap samtidigt som berättelsen flyter fram som en välskriven thriller. (…) Deras avsikt var att även förinta Europas gemensamma konstnärliga arv. De lyckades inte, men de kom kusligt nära. Om detta har Anders Rydell skrivit en lysande bok. Visst kom fyndet i München lägligt för honom. Men det är med bra författare som med bra idrottsmän: De har tur."

Per T Ohlsson, Sydsvenskan


"En oerhört fängslande bok, skickligt berättad, lärorik, spännande och upprörande."

Ola Wihlke, Norra Skåne


"Anders Rydells "Plundrarna" bygger på en respektingivande genomgång av befintligt material och är skriven med en lätt och begåvad penna. Som debattbok tar den tydligt ställning för ett återlämnande av all konst som nazisterna har stulit i samband med folkmord. I dessa fall handlar det inte bara om hänsynslösa krigsbyten och plundring, de är ett led i den systematiska förintelsen av ett folk."

Stefan Ingvarsson, Expressen


"En i allra högsta grad intressant samtidsskildring"

Ulrika Stahre, Aftonbladet


"Frågan om restitution, återlämning, lär aldrig bli fullständigt avklarad. Det är en trist men oundviklig slutsats som Anders Rydell landar i efter sin mycket fascinerande redogörelse."

Rikard Flyckt, Jönköpingsposten


"Rydell kan skriva om konst och som helhet är Plundrarna en viktig påminnelse om hur långtgående konsekvenser ett världskrig faktiskt har."

Sebastian Johans, UNT


"En detaljerad och spännande skildring om hur denna enorma konststöld organiserades av nazisterna och vilka ideologiska värderingar som låg bakom. En mycket läsvärd och tänkvärd bok."

Mathias Jansson, Tidningen Kulturen


"Jag är imponerad av Anders Rydells kunskapsinhämtning och lediga sammanställning av den internationella facklitteraturen om konstroven."

Birgitta Rubin, DN

Plundrarna

Ordfront förlag (2013)


Dagarna efter att Nazityskland kapitulerat gjordes en fantastisk upptäckt. I saltgruvan Altaussee under de österrikiska alperna fann man en av de största konstskatter som någonsin påträffats. Tusentals verk av några av konsthistoriens främsta mästare Rembrandt, Rubens och Michelangelo.

Upptäckten avslöjade den största konstkupp som någonsin genomförts. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals antikviteter och konstverk. På direkt order från Hitler sändes specialtränade trupper ut över Europa för att plundra. De allra främsta verken skulle visas på Hitlers planerade Führermuseum.

Efter kriget återfanns mycket av konsten, men över hundratusen verk försvann. Det är verk som först under senare år börjat komma fram och som idag hänger på världens främsta konstinstitutioner, bland annat Moderna Museet i Stockholm.

Plundrarna är en fängslande historia om nazisternas fanatiska besatthet av konst, men också om dagens bittra juridiska och moraliska kamp om den »försvunna« konsten. På spel står verk värda miljarder och ättlingar som kämpar för rätten till sitt förflutna.


Nominerad till Augustpriset 2014.


Utgiven i följande länder: 

Bulgaria, Iztok-Zapad

Czech Republic, Euromedia

Estonia, Hea Lugu

Germany, Campus

Hungary, Alexandra

Lithuania, Versus Aureus

Netherlands, Atlas Contact

Norway, Mime

Poland, Albatros

Russia, AST

Sweden, Ordfront