17 november 2022


ÅRETS MÅLTIDSLITTERATUR


Modern självhushållning (Natur & Kultur) av Alva Herdevall och Anders Rydell vinner Årets Måltidslitteratur 2022. 


Nu har Måltidsakademin utsett”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”:Modern självhushållning. Motiveringen löd:


"En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand – som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid."


Boken vann också klassenLivsstilslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 17 november, för tjugoandra året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita. Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholminför författare, förlagsfolk och matintresserade.


Boktjuvarna i 

konstverk

Boktrappan i Mjölkfållan i Huskvarna innehåller 18 boktitlar av småländska författare. 


De 18 titlarna i trappan har valts ut av över hundra småländska författare. Bibliotekarierna har valt med utgångspunkt att ge lästips för alla åldrar och smaker. De flesta av trappans författare har dessutom bott eller verkat i Jönköpings kommun.


Motivet som skapats med sprejning, schablonteknik och detaljmålning, är signerat Andreas Blom från Kollektivet Livet med vänner. 


Inspiration till boktrappan har hämtat ur "Kunskapens trappa" vid Balamanduniversitetet i Libanon. Arbetet har skett under ledning av Filip Zezovski Lind, konstintendent, Jönköpings kommun och Rebecca Lidén, biblioteken, Jönköpings kommun.