FÖRGÖR DE FALSKA GUDARNA HYLLAS AV KRITIKER

"Det är en imponerande rik och levande bok (...) en faktabok som på ett för Sverige ovanligt sätt lyckas förena rykande journalistisk aktualitet med essäistisk tyngd och bredd."

Lars Linder - Dagens Nyheter 


”Huor och Rydell bygger skickligt upp en omskakande resa i tid och rum. /…/ det här är helt enkelt en exemplariskt utförd fackbok.”

¬– Anna Blennow, Sydsvenskan


”Träffande” och ”unik”. ”Texten verkligen lyser”

- Klas Grinell, Göteborgs-Posten


"Tung läsning om förstörd historia.”

- Ulrika Stahre, Aftonbladet


”En given plats bland Augustnomineringarna.”

- Owe Nilsson


”Läsningen har varit ett spännande äventyr.”

- Josef Ryden, Jönköpings-Posten


”Lyckas på njutbar prosa levandegöra Palmyras kulturella betydelse, men också initierat skildra syrisk inrikespolitik, kultur och IS framväxt.”

- BTJ


BÄSTA HISTORISKA VERK I SPANIEN

Boktjuvarna som utkom 2022 på spanska, Ladrones de Libros, har utsetts till bästa historiska fackverk 2022 av den spansktalande världens största forum för historisk litteratur - Hislibris Awards. 


Prisutdelning i Madrid hösten 2023. 


ÅRETS KNIVSTABO 2023

Årets Knivstabo utses av kommunstyrelsen för nionde året till någon som medverkat till att kommunen fått positiv uppmärksamhet. Kandidater till utmärkelsen kan nomineras av invånarna. Årets pristagare Alva Herdevall och Anders Rydell kommer att hyllas vid det traditionella nationaldagsfirandet den 6 juni på Husabymarken i Husby-Långhundra.


Nominering:


"Biodling, hönshållning, bakning och konservering. Med lokal förankring sprider Alva Herdevall och Anders Rydell kunskap och inspiration till människor som längtar efter att få sätta händerna i jorden och göra härproduktion till en livsstil. 2022 utnämndes deras bok Modern självhushållning till Årets måltidslitteratur, alla kategorier av Måltidsakademien. Boken har också översatts till andra språk och uppmärksammats internationellt. Alva och Anders utses till Årets Knivstabo – inte bara för att de inspirerar oss att gräva där vi står, utan också för att de tar med Knivsta ut i världen."


Läs mer om priset.

17 november 2022


ÅRETS MÅLTIDSLITTERATUR


Modern självhushållning (Natur & Kultur) av Alva Herdevall och Anders Rydell vinner Årets Måltidslitteratur 2022. 


Nu har Måltidsakademin utsett”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier”:Modern självhushållning. Motiveringen löd:


"En massiv dokumentation av hur man kan klara sig på egen hand – som vedhuggare, biodlare och tillverkare av smakfull gin och tonic. Bakning, konservering men även höns och växthus gör det möjligt att med enkla medel klara livet inför en oviss framtid."


Boken vann också klassenLivsstilslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes den 17 november, för tjugoandra året i rad. I år finns ca 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita. Prisutdelningen skedde på KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien i Stockholminför författare, förlagsfolk och matintresserade.


Boktjuvarna i 

konstverk

Boktrappan i Mjölkfållan i Huskvarna innehåller 18 boktitlar av småländska författare. 


De 18 titlarna i trappan har valts ut av över hundra småländska författare. Bibliotekarierna har valt med utgångspunkt att ge lästips för alla åldrar och smaker. De flesta av trappans författare har dessutom bott eller verkat i Jönköpings kommun.


Motivet som skapats med sprejning, schablonteknik och detaljmålning, är signerat Andreas Blom från Kollektivet Livet med vänner. 


Inspiration till boktrappan har hämtat ur "Kunskapens trappa" vid Balamanduniversitetet i Libanon. Arbetet har skett under ledning av Filip Zezovski Lind, konstintendent, Jönköpings kommun och Rebecca Lidén, biblioteken, Jönköpings kommun.